Máta peprná

25.11.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Jedna z nejznámějších bylinek vůbec. Ačkoliv nalezneme mnoho odrůd máty, tak právě máta peprná je jedna z nejvyhledávanějších. A to jak obchodně, tak i lékařsky. Původem je ze Středomoří a západní Asie, ale velmi rychle se rozšířila do celého světa. Je velmi oblíbená ve všemožných nápojích, zvláště pak v létě, a to pro její pronikavou a chladivou chuť. 

Název mentha zřejmě pochází z řeckého mýtu o krásné nymfě Minte, do které se zamiloval Pluton. Jeho žárlivá žena Persefone se chtěla pomstít, a tak nymfu proměnila v bylinku máty. Přivést zpátky k životu ji už nedokázal ani bůh podsvětí, a tak jí dal alespoň krásnou vůni a léčebné účinky. Existuje ale také verze, že jméno máta je odvozeno z latinského mente, tedy myšlenka. 

Dnes víme, že mátu používali už ve starověkém Egyptě, a to díky hieroglyfům nalezeným v chrámě v Edfu. Sloužila jako voňatka a byla součástí posvátného kadidla kyphi”. Máta se také používala ve starověkém Řecku i Římě. S její pomocí aromatizovali vodní lázně a ložní prádlo. Esenciální olej se používal k osvěžení dechu po kouření tabáku a zároveň k bělení zubů. 

Jak již bylo zmíněno, chuť máty je chladivá a osvěžující, a proto se hodí k léčbě potíží horké povahy např. nachlazení, chřipky doprovázené vysokými horečkami, bolesti hlavy, zánětu krku atd. Má také protiinfekční účinky. Čínská medicína říká, že peprmintový olej má dynamizující účinky na tok energie čchi v žaludku a střevech. Proto je jedním z nejúčinnějších olejů při problémech se zažíváním, bolestech s tím spojených nebo nadýmáním. Má protikřečové účinky a díky tomu stimuluje nervy a mozek. Mátový olej je nápomocný nejen při studiu, ale také k přijetí emocionálně-tolerančního postoje, jelikož působí na náš psychologický žaludek”. Týká se to věcí, o kterých bychom řekli Na to opravdu nemám žaludek”. 

Máta peprná byla považována za vizionářskou bylinu, která pozvedá ducha a přináší prorocké sny. Olej z máty zlepšuje kapacitu našeho vnímání na duševní i duchovní rovině a pomáhá nám, stejně jako olej z vavřínu a šalvěje, k inspiraci a proniknutí do podstaty věcí. 

Seznam použité literatury

Prameny knihy:

Jennie Hardingová  Esenciální oleje od A do Z

K.G. Stiles  Esenciální oleje: kompletní příručka 

Gabriel Mojay  Aromaterapie pro léčení duše



Prameny internet:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/peppermint-oil-uses-benefits-effects 

https://www.healthline.com/health/benefits-of-peppermint-oil

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11766133/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/#!po=1.5625

 

https://www.nccih.nih.gov/health/peppermint-oil

 

https://www.researchgate.net/publication/237842903_A_REVIEW_ON_PEPPERMINT_OIL

mata-peprna

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru