Citron

22.09.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Citrus limonum jako ostatní citrusové stromy pochází z Asie. Bylo tomu už v 2. století n. l., kdy si tento strom nalezl cestu do Řecka. Nicméně tomu bylo až ve středověku, kdy začal být pěstován také ve Španělsku a na Sicílii. 

 

O léčebných účincích citronu se až do 17. století nikdo nezmiňoval a do té doby byl pěstován zejména pro svou kůru, která sloužila k provonění prádla a odpuzování hmyzu. Byl to až Nicolas Lémery, kdo se ve své knize z roku 1698 zmiňuje o léčivých účincích citronu, jako o účinném prostředku k čištění krve a pro jeho karminativní účinky. 

 

Citron, jak se později zjistilo, zachránil námořníky od kurdějí. Tedy od nemoci, která byla považována za nevyléčitelnou a děsila námořníky od konce 15. století až do poloviny 18. století, kdy doktor James Lind na nemocných členech posádky vyzkoušel svůj experiment. Rozdělil nemocné do skupin a podával jim různé léčebné suroviny. Ale jen ti, kteří dostávali citrony a pomeranče, byli po 6 dnech zcela schopni vrátit se do služby. Kupodivu to trvalo ještě dost dlouho, než byly citrusy zařazeny do stravovacích plánů námořníků. Nicméně v okamžiku, kdy se tak stalo, kurděje jako by se vypařily. Díky tomu obliba citronů rostla a stal se z nich univerzální lék. Zvláště pak na infekci, či při otravě. 

 

Esenciální olej se vyrábí lisováním slupek za studena. Olej má antiseptické účinky, proto účinně bojuje proti šíření infekcí. Televize Fox News uvedla, že esenciální olej citronu je spolu s dalšími esenciálními oleji používán ve Spojených státech ve více než 50ti nemocnicích. Tvrdí, že „esenciální oleje vylepšují vůni nemocnic a ulevují pacientům od nepříjemných čichových asociací. Také zlepšuje náladu pacientů i pracovníků a bojují proti infekci.“

 

V orientální medicíně esenciální olej citronu používají ke zlepšení pevnosti cév, cirkulace krve a při vysokém krevním tlaku. Díky jeho schopnosti cirkulace mízy je používán v boji s obezitou, celulitidou či vysokým obsahem cholesterolu v krvi. Vůně citronu zastavuje emocionální spouštěče, což může snížit chuť na sladké a omezit porce. Antivirové účinky citronového oleje jsou užitečné při nachlazení a chřipce. Japonští vědci zjistili, že inhalací esenciálního oleje citronu se zlepšuje koncentrace a míra běžných chyb se snížila o 54%. 

 

Studie z roku 2006 přináší informaci o tom, že esenciální olej citronu prokazatelně zklidňuje a zlepšuje náladu. Další studie popisuje, že inhalací esenciálního oleje citronu se redukuje úzkost u pacientů po ortopedických operacích. Citron má schopnost povznést a vyčistit mysl, intelekt i srdce. Dokáže ochladit a rozptýlit zmatek, pochybnosti a vyvolat v nás víru a pocit jistoty.

Pozor! Esenciální olej citronu je fototoxický. Proto si jej neaplikujte na tělo, pokud budete pokožku vystavovat slunečnímu záření. 

Seznam použité literatury

Prameny knihy:

 

Gabriel Mojay- Aromaterapie pro léčení duše

K.G. Stiles - Esenciální oleje: kompletní příručka 

Jennie Hardingová - Esenciální oleje od A až do Z 



Prameny internet:

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/

 

https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=599457

 

https://www.vitalia.cz/clanky/historie-kurdeji-proc-ziskali-anglicti-namornici-pohrdlivou-prezdivku-citronci/

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru